Tässä postauksessa käsittelen hieman vegetaiteen alkeita. Täytyy tietysti olla realistinen ja myöntää, että eläintuotantoa on melkeinpä mahdotonta kokonaisuudessaan vältellä: vaikka käyttäisit vain synteettisiä siveltimiä, saattaa siveltimen varsi olla päällystetty eläinperäisiä aineita sisältävällä materiaalilla, ja vaikka ostaisit pelkkiä kasviperäisiä maaleja, saattaa niissä olevia yhdisteitä olla testattu eläimillä. Pienilläkin askeleilla voi kuitenkin vaikuttaa jo yllättävän paljon, ja siksi suosittelen eläineettisistä valinnoista kiinnostuneita tutustumaan näihin taidetarvikkeisiin.
Siveltimet
Siveltimet
Olen aina elänyt sellaisessa harhaluulossa, että maalaaminen on automaattisesti vegaani harrastus, kunhan ei käytä eläinten karvoista valmistettuja siveltimiä. Vegesiveltimet eivät ole koskaan olleet minulle ongelma, koska olen aina muutenkin tykännyt huomattavasti enemmän synteettisistä siveltimistä kuin eläinperäisistä. Synteettiset kestävät kauemmin, niistä ei irtoa rajullakaan maalaustekniikalla karvoja, ja jälki on mielestäni paljon parempaa. En olekaan koskaan oikein tajunnut, miksi synteettisiä siveltimiä vieroksutaan niin paljon. Ostin muutama vuosi sitten kalliin ja ohuen näädänkarvasiveltimen, koska niiden paremmuutta oltiin kehuttu aivan älyttömästi. Jo parin vuoden kuluttua siveltimeni muistutti erehdyttävästi Homer Simpsonin päälakea, ja maalaukseni puolestaan näyttivät osoittavan puberteetin merkkejä karvoituksineen. Kyseessä saattaa hyvinkin olla liian raju siveltimen kohtelu, mutta hyvän vertailukohteen antaa kuitenkin se, että pian 10 vuotta täyttävät synteettiset siveltimeni ovat edelleen käytössä ja hyväkuntoisia.
Yleinen harhaluulo on, että karvat eläinpohjaisiin siveltimeen saadaan sivutuotteena hyvinvoivista ja parturoiduista eläimistä, mutta tähän ei ole ainakaan vielä löytynyt todisteita. Sen sijaan karvat tulevat pääosin teurasjätteestä tai tapetuista turkiseläimistä. Esimerkiksi eläinoikeusjärjestö Humane Society International on todennut luonnonkarvan käyttämisen olevan epäeettistä, koska silloin tulee tukeneeksi turkistarhausta tai tehotuotantoa. Yle on tehnyt jopa nettiartikkelin aiheesta: Orava, näätä, sika tai poni – mistä tulee siveltimien karva?
Mikäli synteettiset siveltimet eivät kuitenkaan jaksa kiinnostaa millään, voi siveltimiä tehdä myös itse esimerkiksi omista hiuksistaan tai lemmikin harjaamisesta ylijääneistä karvoista. Tästä klikkaamalla löydät hyvän videon aiheesta.
Maalit
Ei ole hirveän hankalaa löytää vegaanisia maaleja, kunhan jaksaa vain vähän nähdä vaivaa. Esimerkiksi suosittu taidevälinemerkki Winsor & Newton on koonnut nettisivuilleen listan kaikista sellaisista tarvikkeistaan, jotka sisältävät eläinperäisiä aineita. Lista löytyy täältä. Akryylimaaleista eläinperäisiä ainesosia sisältävät vain Ivory Black- ja Payne's gray -sävyt, mutta akvarelli- ja öljyväreistä niitä löytyy valitettavasti enemmän.
Jos haluaa olla ehdottoman varma käyttämiensä maalien sisällöstä, voi niitä tietysti valmistaa itsekin. Kokeilin vuonna 2012 valmistaa mustikkamaalia simppelisti sekoittamalla pari mustikkaa veteen. Tuloksena oli vesivärimäinen seos, jota oli helppo kontrolloida, ja joka levittyi tasaisesti paperille (mustikoiden mehu kannattaa tosin siivilöidä ennen käyttöä, jotta maalaus säästyy marjanpaloilta). Olen kuullut, että esimerkiksi mansikat ovat hyviä vaihtoehtoja marjamaalaamiselle. Vuonna 2014 kokeilin myös kahvimaalaamista, mutta se ei ollut ollenkaan samanlaista. Kahvi ei ollut tarpeeksi tummaa ja väri levisi helposti. Maalien tekemiseen tarvitaankin yleensä muitakin aineita kuin liuotinta (joka tässä tapauksessa oli vesi) ja pigmenttiä (joka tässä tapauksessa oli mustikka/kahvi), mikäli siitä haluaa paksumpaa. En tiennyt mitä nuo aineet voisivat olla, mutta onnekseni löysin Päivi Simin ja Outi Tuomelan toimittaman Kotimaalarin käsikirjan, joka on kokonaisuudessaan luettavissa netistä. Kirjasta löytyy todella kattavasti vinkkejä kotitekoisten maalien valmistamiseen.
Maalauspohjat
Facebookissa toimivassa Vegaanitaiteilun työvälineet ja materiaalit -ryhmässä joku oli kysynyt valmistajilta maalauspohjissa käytetyistä ainesosista, jolloin selvisi kaikkien Daler Rowney -merkkisten maalauspohjien olevan vegaanisia. Suomessa niitä on helppo tilata esimerkiksi Minoa.fi:n kautta. Jos normaalisti käytät jotain toista maalauspohjamerkkiä, kannattaa rohkeasti lähettää kysymys valmistajalle niiden vegaanisuudesta.
Monet taiteilijat valmistavat maalauspohjia myös itse alusta asti. Minäkin olen sitä joskus tehnyt, mutta totesin kolmansien vinojen kehysteni jälkeen, ettei se ole ihan oma juttuni.
Paperit
Lähestulkoon kaikki vesiväripaperit on päällystetty liivatteella, joka on yleensä valmistettu sian nahasta tai sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä. Esimerkiksi Strathmore-merkkiset paperit ovat kaikki vegaanisia vesiväripapereita lukuun ottamatta. Sain kuitenkin ilokseni kuulla, että minun suosimani Canson-merkkinen paperi on päällystetty synteettisellä gelatiinilla. Katso tarkempi lista alta.
Lyijykynät
Vegelyijykyniä on jonkin verran helpompi löytää kuin muita edellä mainittuja tuotteita. Monet lyikkärit toki sisältävät mehiläisvahaa, mutta esimerkiksi Suomessakin suosituissa Derwert-merkkisissä lyijykynissä ei ole lainkaan käytetty sitä. Ikävä kyllä Derwertin pehmeissä kynissä on käytetty eläinrasvaa (vahvuudet 2B-9B). Niinpä vain Derwertin vahvuuksien B-H9 lyikkärit ovat täysin soveltuvia vege-ihmisille.
Mikäli satut tietämään aiheesta enemmän, niin kommentoiminen on erittäin suotavaa! Ja jos kysymyksiä herää, vastaan tietysti mielelläni parhaani mukaan.
----
EDIT: Vegaanitaiteilija Pekka Hokkanen on ilahduttavasti koonnut listan vegaanisista taidetarvikkeista! Lista löytyy nettisivuiltani.
Huh, enpäs olekaan tullut ajatelleeksi että esimerkiksi paperissa ja lyijykynissäkin voisi olla eläintä, vaikka melko tarkasti olen luullut tietäväni nämä "oudot asiat jotka eivät olekaan vegaanisia". Itse en ole ikinä käyttänyt "luonnonkarvaisia" kosmetiikkasiveltimiä, mutta uskallan väittää että synteettisistä siveltimistä löytyy enenevissä määrin todella laadukkaita versiota myös vaativampaan käyttöön (ja linkitin itsekin saman Ylen jutun blogiini aiemmin :) ).
VastaaPoistaEn minäkään ajatellut ennen kuin päätin alkaa vegetaiteilemaan ihan kunnolla :D Itseltäni löytyy vielä aika paljon epävegaanista paperia, maalauspohjia ja kyniä. Aion kuitenkin käyttää ne loppuun ennen kuin rupean ostamaan uusia. Pitääpä tutustua blogiisi!
PoistaTää laitto ajattelee .. Ku oon vegaani syömistavoiltani ni miks en vois olla taiteeltaniki :D
VastaaPoistaNiinpä :)
PoistaHyvää ja tarpeellista tietoa. Kiitokset! Itsekin muuten pidän enemmän synteettisistä siveltimistä. Nykypäivänä löytyy monia laadukkaita sellaisia.
VastaaPoistaOle hyvä vaan :) Kiva kuulla, että postaus oli hyödyksi!
PoistaKiitos Limppu vegaanisten taidetarvikkeiden tiedon välittämisestä. Samoin Pekka Hokkaselle!
VastaaPoista