Kesä on ollut
siitä erikoinen, että olen tehnyt asioita, joita en olisi koskaan aiemmin uskonut tekeväni vapaaehtoisesti: mm. käynyt poimimassa mustikoita. Kyseisiä C-vitamiinipommeja riittää ainakin täällä päin Suomea vaikka muille jakaa, sillä jo kahden tunnin keräämisellä saimme poimittua poikaystäväni kanssa kymmenen litraa marjoja! Rentoon ja hitaaseen poimintatapaamme verrattuna tulos oli erittäin hyvä. Puhdistettujen mustikoiden hinta on parhaimmillaan 9e/litra, eli kahden tunnin poimimisen jälkeen olisimme yhteensä tienanneet jo 90 euroa. Emme kuitenkaan aio myydä marjoja - pitäähän mahdollisuus mustikkapiirakkaan säilyttää ympäri vuoden.
Sitten itse asiaan: marjoja poimiessa on tullut huomattua että mustikka värjää niin kädet kuin kankaatkin hyvin voimakkaalla värillä. Miksei siis ekomaalaaminenkin onnistuisi sen avulla?
Kun vein ajatusta pidemmälle, muistin että myös punajuuri voisi toimia, koska sehän värjää tarpeeksi syötynä virtsankin pirteän lilaksi - miksei siis maalauskangasta? Viimeistään yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa tulin siihen lopputulokseen, että luonnollisilla ja omatekoisilla väreillä maalaamisen on oltava mahdollista; luonnon oma värikkyys suorastaan hiveli silmiä.
Mistä maalit koostuvat?
Ennen kuin pystyin aloittamaan maalien valmistamisen, minun piti tietää mistä ne koostuvat. Näin internetin ihmeellisellä aikakaudella sain vastauksen jo parilla hakusanalla. Wikipedia kertoo, että maaleissa on oltava sideainetta, liuotinta ja väriainetta. Akryyli esimerkiksi on muovia, joka toimii sideaineena akryylimaalille. Sideaine nimensä mukaisesti sitoo maalin yhtenäiseksi kalvoksi, ja kiinni maalauspohjaan. Liuotin (akryylimaaleissa vesi, ja öljymaalissa öljy sekä tärpätti) puolestaan tekee maalista juoksevampaa. Sen haihtuminen aiheuttaa lopulta maalin kovettumisen. Väriaine eli pigmentti taas antaa maalille värin (ylläripylläri). Pigmenttiä saadaan esimerkiksi eri maalajeista, kuten punamullasta, mutta nykyisin pigmenttiä valmistetaan myös kemiallisesti. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Maali)
Akvarelliväreillä (vesiväreillä) taas ei taida olla minkäänlaista sidosainetta, vaan ne koostuvat pelkästä pigmentistä ja vedestä.
Johtopäätös: Odotettavissa olisi vesivärien kaltaisia värejä.
Mustikat muusiksi
Otin noin 12 mustikkaa vesikippona käyttämääni astiaan. Muussasin ne pikkulusikalla, ja siinä minulla olikin jo tarpeeksi väriä vaikka viidellekymmenelle maalaukselle. En lisännyt vettä, koska mustikassa itsessään on sitä jo niin paljon. Yhteen maalaukseen olisi yksikin mustikka riittänyt enemmän kuin hyvin, joten tässä ei voida ainakaan ruoantuhlauksesta syyttää.
Aloitin maalaamisen, ja jälki oli jotain mitä odotinkin: lilaa, ja läpikuultavaa. Kuivuttuaan väri muuttui violetiksi. Maalaaminen oli hauskaa ja taisinkin innostua siitä oikein kunnolla, sillä maalasin viisi tuntia putkeen perhosia ja kukkia. En ole tosiaankaan mikään akvarellisti, kuten kuvasta näkyy, mutta oli hauskaa opetella vesivärimaalaamista. Toinen kerros maalia sai aikaan tummemman värin, ja mikäli olisin halunnut saada aikaan perusmustikkaa vaaleampaa väriä, olisin voinut lisätä vettä.
Maalasin perhosia ja kukkia tavallisille luonnospapereille, joten paperi käpristyi veden takia hieman. Ensikerralla hankin oikean maalauspohjan, tai vähintäänkin vesiväripaperia!
Mustikoilla maalaamisen hyvät ja huonot puolet:
+ ihana väri
+ lähtee helpommin vaatteista kuin akryylivärit (http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/tahranpoisto/tekstiilit/ Marttojen vinkit toimivat ainakin mustikoihin, on tullut kokeiltua)
+ tuoksuu todella hyvältä, ei maalimaiselta
+ ei myrkkyjä (vauvat kuulemma tykkäävät "maalata" mustikoilla :D)
- pieniä mustikanpaloja saattaa jäädä maalaukseen
- akvarellivärimaista maalausta (tämä on tietysti vain minulle miinus, jollekulle muulle saattaa olla plussa)
Muita mahdollisesti käytettäviä värejä
Muistin yhtäkkiä, että olen ekovärjännyt ennenkin, nimittäin villalankoja. Ala-asteella käynnissä olleessa projektissa väriaineina käytettiin muistaakseni nokkosta, punajuurta ja sipulia. Lopputuloskin oli kirkkaampi kuin voisi olettaa:
Kasvivärjätyillä langoilla tehty ryijy |
Samat väriaineet saattavat soveltua myös maalaamiseen (huom. saattavat. Olen tällä hetkellä turhan etsimään kasveja, saati keittämään niitä). Kasvit keitetään, ja värjäytynyttä lientä käytetään maalaamiseen. Maalatessa vettä tarvitaan suhteessa kasveihin todella vähän. Seuraavassa muutamia kasveja, joista saadaan värejä (ainakin langan värjäämiseen):
Sininen
- Värimorsinko
- Suomuorakas
Punainen
- Veriseitikki
-Keijunmekko
-Kihokit
- Raparperin juuri
Keltainen
- Keltasipuli ("kauppojen sipuli"). Kerää uloimmat sipulin kuoret talteen. Kuoria voi myös metsästää supermarkettien valtavista sipulipinoista
-Koivunlehdet juhannuksen jälkeen
- Raparperin juuri ("kylmänkeltainen"
- Raparperin siemenet ("kullankeltainen")
Vihreä
- Nokkonen
- Punasipulin kuoret
- Koivunlehdet ennen juhannusta
Ruskea
- Paju
Punaruskea
-Isohirvenjäkälä
Aion tulevaisuudessa kyllä kokeilla kasvivärjäysliemen sopivuutta maalaamiseen, vähintäänkin tuolla keltasipulilla. Mikäli sinä olet jo kokeillut "ekovärien" tekemistä ja niillä maalaamista, kerro ihmeessä!
Iloisia ekomaalaamishetkiä, toivottaa Limppu
(Anonyymi Kiti)
VastaaPoistaEkonominen maalaus, loistava asia taitelijoille, jotka ovat köyhiä,(joita kaikki taiteilijat ovat). X)
Joo, tuplaekot ku on ekologinen ja ekonominen : D
PoistaTaas kerran mielenkiintoista tekstiä. Kiinnostaisi kyllä kokeilla ainakin tuota mustikkaa. :)
VastaaPoistaJa maalaamasi perhonen on tosi hieno. Yllätyin, miten hyvää jälkeä mustikalla saa. Ei tule mitään sotkua, vaan kaunista jälkeä. :)
Joo, itsekin yllätyin siitä ettei paakkuroita tullut juuri nimeksikään, ja että väri oli kirkkaampaa kuin tavallisissa vesiväreissä.
Poistatosi kiinnostava blogi! ja ihana tää mustikkapostaus, haluun itsekin joskus kokeilla!! :D
VastaaPoistaSuosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Itsekin kokeilin vähän pitkin hampain kun aattelin ettei se kuitenkaan toimi, mut sit innostuin ihan täysillä ^^
PoistaAinakin olitte super-tehokkaita. "Rentoon ja hitaaseen poimintatapaamme" ja pyh. Tai sitten löysitte hyvät apajat. En ite mitenkään tajua 5 litraa per henkilö per 2 tuntia. Aika hurjana. Onneksi olkoon vaan.
VastaaPoistaMaalailua mustikoilla itsekin lähden tästä kokeilemaan, kiitos sinun. Kiinnostaa eko-jutut ja ite kerätty metsän anti kyllä vaikuttaisi hyvin ekolta. Muut värit taitavat olla vähän vaikeampia löytää ainakaan yhtä voimakkaina. Siis maalailuun nimenomaan. Keittelemällä ties mitä niitähän saa aikaan ainakin kankaiden ja lankojen värjäilyyn sopiviksi. Mietin mitenköhän mustikka pysyy tuossa paperissa tai maalauskankaassa pitempään. Fiksua tietty voi laittaa. Mietin myös voiskohan mustikalla värjätä kangasta jotenkin, ettei heti pesussa haalistuisi.
Tänäänkin poikaystävä keräsi kolme litraa tunnissa : ) Mutta siinä olet oikeassa että apajat ovat hyvät: mustikkaa on sinisenään, niin että varvut notkuvat.
PoistaHuippua kuulla että aiot kokeilla mustikka-maalaamista! En tiedä yhtään värien pysyvyydestä, mutta sen verran hyvin kuivunut mustikka vaatteisiinkin tarttuu, ettei se varmaan ihan heti haalistumassa ole ainakaan maalauspohjasta tai paperilta. Kangasvärjäyksestä en sitten tiedä... ehkä mustikalla kannattaa värjätä kankaita, jotka eivät kovin nopeasti pesua tarvi, esim. kauppakasseja? Jos kokeilet, niin kerro tuloksista tänne, kiinnostaa!
ps. Käytämme mustikoiden poimimiseen poimureita, käsin se olisi tietysti paljon hitaampaa.
PoistaTuota on tullut kokeiltua ja myös toimivaksi todettu. Omassa kokeilussa käytin kynäruiskua ja mustikka paloista pääsin eroon siivilöimällä sukkahousujen läpi. Valmiin työn käsittelin muovilattian vahalla, mustikan väri ei kestä valoa joten ilman käsittelyä mustikka ruskistuu jonkin ajan päästä. Paras suoja olis joku uv suojalakka. Nimimerkkini takaa löytyy omat kokemukset joskus 2011, värit on vielä kunnossa eli tuo muovilattian vaha näyttää suojaavan melko hyvin.
VastaaPoistaNo tuohan on hyvä tietää! : ) Eli ei niin kemikaalitonta kuin voisi luulla?
PoistaLöysinkin itseasiassa juuri tänäaamuna tuon sinun blogitekstisi, aikamoinen sattuma!
Pitäisi jossain vaiheessa kokeilla muita suoja aineita, ainoa ongelma on että pitää seurata melko kauan ennen kun voi olla varma mikä toimii ja mikä ei.
VastaaPoistaEkolooginen suoja aine voisi olla pellavaöljy, se antaa jonkin verran uv suojaa
Oma mustikka taulu on nyt muuttunut siniharmaaksi, laiton kuvan (linkki nimen alla).
PoistaLimppu onko sinulla oma mustikka maalaus tallessa vielä, olis kivaa nähdä onko sinunkin maalaus muuttunut samalla tavalla vai onko ruskistunut?
Mulla on yhä ihan lilansinisiä mustikkamaalaukset, eivät ole muuttaneet väriä O.o Kuvaa en valitettavasti voi laittaa, sillä maalaukset ovat eri paikkakunnalla tällä hetkellä : /
Poista