tiistai 31. tammikuuta 2017

Vegaaniset taidetarvikkeet - mistä niitä saa?

Tammikuun vegaanihaasteen viimeistä päivää viedään, joten ajattelin kantaa korteni kekoon ja tehdä edes yhden postauksen, joka liittyy aiheeseen (Vegaanihaasteen voi toki ottaa vastaan vaikka joka kuukausi, ja esimerkiksi vegaanituutorin voi saada itselleen vuodenajasta riippumatta). Kuten osa lukijoista tietää, hankin taiteiluani varten vain vegaanisia tuotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi eläinten karvoja, nahkaa, gelatiinia (liivatetta), kananmunaa, maitoa, mehiläisvahaa, luuhiiltä tai shellakkaa sisältävät tuotteet eivät pääse ostokoriini. Kyseisiin ainesosiin liittyy paljon eettisiä ongelmia, joita en lähde kuitenkaan tässä postauksessa erittelemään. Jos haluat kuulla aiheesta, voi siitä kysyä kommenteissa tai vaikkapa sähköpostitse.

Taiteilija Pekka Hokkanen on luonut vegaanisten taidetarvikkeiden listan kyselemällä valmistajilta ja maahantuojilta suoraan siitä, onko ainesosissa käytetty mitään eläinperäistä. Lista löytyy nettisivuiltani. Tässä postauksessa käsittelen sitä, mistä itse hankin käyttämäni taidetarvikkeet.

  • Maalit. Maalatessani käytän aina vain neljää väriä. Näitä ovat Winsor & Newtonin Galeria Acrylic -sarjan Titanium White, Cadmium Yellow Medium Hue, Cobalt Blue Hue sekä Cadmium Red Hue. Kaikkia maaleja saa hankittua Suomalaisesta Kirjakaupasta. Mikäli asuinseudullasi on taiteilijan taidetarvikekauppa, löytyy myös sieltä suurella todennäköisyydellä kyseisiä tuubeja (ja säästöhintaan, koska koot ovat luultavasti isompia). Kannattaa suosia pienyrityksiä maaliostoksissaan. Täältä Joensuustakin löytyy Taide&Kehys Mikart, jota suosittelen lämpimästi taideostoksiin. Itse en ole valitettavasti viime aikoina käynyt kyseisessä liikkeessä, koska pääsen käymään keskustassa usein vasta viiden jälkeen, ja putiikki on jo sulkeutunut siihen aikaan. Mikäli joku päivä saisin lähdettyä aikaisemmin liikenteeseen, kävisin kyllä heti siellä hamstraamassa maalauspöytäni täyteen tarvikkeita.
  • Maalauspohjat. Maalauspohjista vegaanisia ovat kaikki Daler Rowneyn maalauspohjat (lukuun ottamatta Saunders Waterford -maalauspohjat). Niitä saa ainakin Minoasta, joka on loistava taidetarvikeverkkokauppa. Jostain syystä Minoassa ei kuitenkaan enää myydä Daler Rowneyn pinkopohjia, vaan ainoastaan pahvipohjia. Pinkopohjissa ei ole merkkia ollenkaan, tai sitten siinä lukee vain "eurooppalainen maalauspohja". Tarvitsen näyttelyyni nimenomaan pinkopohjia, joten lähetin heille vuosi sitten kysymyksen, onko eurooppalaisissa maalauspohjissa käytetty mitään eläinperäisiä ainesosia. Vastauksena tuli, että kyseisiä pohjia voi käyttää huoletta, sillä ne ovat täysin vegaanisia. Olen nyt siis valmistanut näyttelyni noihin pohjiin, joskaan en voi olla pohtimatta, miksei niillä ole minkäänlaista tuotemerkkiä. Toisaalta, enpä ole itse asiasta edes kysynyt.
  • Siveltimet. Synteettiset siveltimeni olen hankkinut paikallisesta askartelukaupasta nimeltään Kätevä-Käsi, sekä ihan vaan Suomalaisesta Kirjakaupasta ja Clas Ohlsonilta. Yhdessä vaiheessa synteettisiä siveltimiä tuli kaupoissa vastaan ihan ähkyksi asti, mutta nyt niiden määrä näyttää valitettavasti huventuneen. Siveltimiä pitäisi silti olla yhä saatavilla ihan kiitettävä määrä.
  • Paperit. Olen nyt ihastunut Canson-merkkisiin piirustuspapereihin, sillä ne ovat niin jämäköitä, ja "syövät" lyijyä juuri sopivasti. Ne eivät myöskään ole makuuni liian keltaisia tai valkoisia. Canson-paperia saa Suomalaisesta Kirjakaupasta.
  • Kynät. Faber-Castell -kynät ovat tietääkseni ainoat vegaaniset lyijykynät, joiden pehmeissä vahvuuksissa ei ole käytetty mehiläisvahaa tai eläinrasvaa. Niitä on ollut hankaa löytää, joten olen käyttänyt niiden sijaan Derwertin lyijykyniä vahvuuksilla B-H9. Vasta Britanniaan mennessäni löysin kuin löysinkin eräästä ihanasta taideputiikista Faber-Castellin kynälajitelman ja pääsin pitkästä aikaa käyttämään pehmeitä kyniä! Pekka Hokkanen kertoi minulle myöhemmin, että Faber-Castellin kyniä pitäisi löytää Verkkokauppa.comista. Ja siellähän niitä olikin, vieläpä samaan hintaan kuin Britanniassa.
  • Fiksatiivi. A. Wennström (Porvoon)-fiksatiivi ei sisällä eläinperäisiä ainesosia. Valitettavasti minulla on yhä käytössäni Daler Rowneyn fiksatiivi, jonka vegaanisuudesta en tiedä mitään, ja jonka aion käyttää loppuun ennen seuraavan ostamista. Niinpä en ole vielä päässyt oikein tutustumaan siihen, mistä tuota A. Wennstörmin fiksatiivia oikein löytyy. Pikkulinnut lauloivat, että se on Suomen suosituin fiksatiivi, joten sitä pitäisi olla valikoimissa melkeinpä joikaisessa taidetarvikkeita myyvässä puodissa.
No niin, toivottavasti tästä oli jotain apua vegaanitaiteilua aloittaville, vai mitäpä luulette? Vastaan tapani mukaan mielelläni kysymyksiin :) Tähän loppuun olen listannut vielä tutustumisen arvoisia taiteilijoita, joista luon toivottavasti jonain päivänä ihan oma postauksensa. Linkit vievät heidän Facebook-sivuilleen:
Aiheeseen liittyvä aiempi postaus: Taiteiletko tietämättäsi eläimellä? (9.8.2015)

17 kommenttia:

  1. Kiitokset mielenkiintoisesta postauksesta :) Olen itse miettinyt kovasti tällaisia asioita viimeaikoina. En voi julistautua vegaaniksi enkä edes vegetaristiksi, mutta olen pyrkinyt tekemään arjen valintoja jotka hyödyttävät myös luontoa.

    - Siveltiminä käytän ainoastaan synteettisiä vesivärisiveltimiä. Merkkeinä ProArt sekä Escoda. Ostin omani Briteistä.
    - Vesiväreinä minulla on Talensin Rembrandt taiteilijavärit. Olen yrittänyt selvittää onko näissä häränsappea ja törmäsin vegaanilistaan jossa ainoastaan 'Lamp black' sävyn näytettiin sisältävän luujauhoa. Eli eivät siis ilmeisesti sisällä tuota häränsappea. Kävisi kyllä järkeen sillä näillä ei ole kovin helppo tehdä laveerauksia kun eivät 'juokse' niin kovasti. Nämä ostin niinikään Briteistä, mutta harrastelaatuisia VanGogh maaleja saa esim. Temperasta.
    - Värikyninä minulla on juurikin Faber Castell Polychromos 120 setti. Ostin setin alkujaan Verkkokauppa.comista ja yksittäis-sävyt tilaan Briteistä.
    - Paperi onkin osoittautunut vähän hankalemmaksi asiaksi. Uusi suosikkini Saunders Waterford kun sisältää tuota gelatiinia kuten myös Daler Rowney Langton Prestige. Että se siitä maskinestettä kestävien papereiden käytöstä. Itse tykkään hirveästi Hahnemühlen papereista ja ilmeisesti eivät käytä gelatiinia missään tuotteissaan. Hahnemühle Bamboo paperi taas on todella ympäristöystävällinen paperi mutta omia tarkoituksiani varten pintarakenne on hieman outo. Olen nähnyt Hahnemühlen papereita ainakin Minoassa. Itse tilaan suurimmaksi osaksi Briteistä tosin Cezannea aion kyllä tilata Minoasta joku päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ja kiitos kommentista :) Todella kiva kuulla, että käännät taidetottumuksiasi vegaaniseen suuntaan. Tsemppiä! Kannattaa laittaa esimerkiksi paperivalmistajille palautetta, että haluaisit vegaanisia vesiväripapereita valikoimiin.

      Poista
    2. Hahnemühlelle pistin sähköpostia hiljattain ja sain kuin sainkin vahvistuksen etteivät käytä gelatiinia eivätkä mitään muutakaan eläinperäistä papereissaan :) Aivan loisto juttu. Maskinestettä heidän paperinsa eivät oikein kestä mutta täytynee opetella maalaamaan ilman sitä.

      Poista
  2. Olipas mielenkiintoinen artikkeli aiheesta. Tästä on hyvä ottaa vinkit haltuun :)

    VastaaPoista
  3. Tästä on hyvä ottaa vinkit haltuun :))

    VastaaPoista
  4. Tästä artikkelista on kyllä hyvä poimia tärkeät asiat aloittelijan :)

    VastaaPoista
  5. Tämä oli mielenkiintoinen juttu :)

    VastaaPoista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!