keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Usein kysyttyä

Olen tehnyt aiemmin samankaltaisen postauksen. Silloin en tosin tietänyt aiheesta vielä yhtään mitään, joten tässä päivitetty versio. Postaus on tarkoitettu sekä tilaustöiden tekijöille että niiden ostajille.


Kuinka hinnoitella taidetta

Ukko.fi-palvelussa oli mielestäni mainio neuvo: hinnoittele työsi aina kolme kertaa kalliimmaksi kuin haluat niistä rahaa. Tässä esimerkki siitä, mihin rahat menevät.

Piirsin eräälle asiakkaalle tässä hetki sitten kaksi työtä yhteishintaan 50 e (sis. ALV ja postikulut):

Bruttohinta: 50 e, veroton hinta 40,32 €
- Verot 8 % (-2,96)
- Arvonlisävero 24 % (- 9,68 )
- Ukko.fi -palvelumaksu (-2,02 €)
- Työnantajamaksut (-7,19 €)
- Ennakonpidätys + sotumaksut 8 % (-14,45 €)
                                                                         
= 26,64 €

Koska tuossa laskettiin kahden piirroksen hinnat, loppujen lopuksi tienaan yhdestä piirroksesta 13,32 euroa. Lisäksi mukaan on huomioitava kirjekuoriin, postimerkkeihin, maalauspohjaan, siveltimiin, maaleihin ja muihin tarvikkeisiin menevät rahat. Ukko.fi toki korvaa tarvikekulut, mutta minulle on vielä jäänyt hieman epäselväksi kuinka laskea luotettavasti, miten paljon esimerkiksi yhden maalauksen maaleihin menee rahaa ja niin edelleen. Kirjekuoret, maalauspohjat ja postimerkit sen sijaan ovat helppo merkitä kuluiksi.


Mitä huomioida tilaamisen yhteydessä

Mallikuvista maalaaminen:
1. Valokuvan epäselvyys. Jos valokuva on epäselvä tai pieni, on hyvä kysyä tilaajalta, haluaako hän säilyttää suttuisuuden myös maalauksessa/piirroksessa vai antaako hän taiteilijalle vapauden lisätä yksityiskohtaisuutta.
2. Punasilmäisyys. Etenkin eläinten silmistä on todella vaikea nähdä niiden kokoa tai muotoa, mikäli mallikuvassa silmät ovat ylivaloittuneet. Niinpä on hyvä pyytää tilaajalta lisäkuvia, jossa silmät näkyvät paremmin. 
3. Yhdistelmätyöt. Varsin usein tilaaja haluaa työn, jossa yhdistyy monta valokuvaa. Tällöin on huomioitava valokuvissa esiintyvien henkilöiden pituusero, kuvien erilaiset valaistukset ja kuvakulmat. Asiakkaalta kannattaa jälleen pyytää monia kuvia henkilöistä, että maalaus ei näytä kuvakollaasilta. 
4. Rohkeus sanoa ja kysyä. Jos epäselvyyksiä on, on parempi rohkeasti kysyä kuin jäädä pohtimaan vastausta itsekseen.
5. Ole rehellinen. Jos tilaaja ei ole tyytyväinen, on mahtavaa, että hän uskaltaa mainita asiasta (kunhan hän tekee sen ystävällisesti. Kettuilu ei varmasti olisi kenestäkään kivaa). Olen yleensä laittanut tilaajalle kuvan työstä ennen sen fiksaamista ja postitusta. Näin virheet voi vielä korjata, mikäli niitä on. Taiteilijan on myös oltava rehellinen taidoistaan: itse en esimerkiksi yleensä suostu tekemään kirjoitusta maalaukseen/piirrokseen, koska tiedän, että käsialani on huonoa.
6. Perehdy maalaustyyliin. Tämä koskee etenkin tilaajaa: kannattaa perehtyä taiteilijan maalaustyyliin ennen tilauksen tekemista. Todennäköistä on, että tilaamasi teos muistuttaa jo tehtyjä maalauksia. Esimerkiksi harrastelijataiteilijalta on epärealistista odottaa Edelfeltin tasoista taidetta seinilleen ;)

Hinnasta sopiminen:
Hinnasta ja maksutavasta tulee sekä tilaajan että tilauksen vastaanottajan olla selvillä. Sisältääkö hinta arvonlisäveron? Entä postikulut? Entä kehystyksen? Entä millainen palautusoikeus töissä on? Laskuttaako tilaustyön tekijä pimeästi, yrityksensä vai laskutuspalvelun kautta? Itse olen suoraan lisännyt töihin arvonlisäveron ja postikulut Suomeen, kun taas kehystäminen ei sisälly hintaan.

Aikataulun ilmoittaminen:
Aikataulusta ilmoittaminen on tietysti hyvästä, jos sen osaa arvioida. Mikäli tilaaja itse on antanut aikataulun, olen joka kerta pysynyt siinä. Mikäli hän ei ole antanut sitä, työ on valmistunut noin viikossa/kuukaudessa. Lyijykynäpiirrokset ovat nopeampia kuin maalaukset ja tilausjono vaikuttaa aikatauluun.


Toivottavasti postauksesta on hyötyä!

5 kommenttia:

 1. Maalit voi laittaa pieniin purkkeihin jossa mitta, sitten merkitset vain minkä verran purkissa on jäljellä jokaisen työn välillä. Tai sitten voi punnita maalauspohjan ennen maalausta ja sitten jälkeen, tosin sitten pitäisi punnita kun maalaus on vielä märkä.

  Itse olen myös avaamassa tilaustyö verkkokauppaa (puutöitä) jossa laskutan ukkon kautta. Se mikä on minulle epäselvää on postikulut. Ymmärsin että ukko.fi'lle pitää toimittaa kaikki kuitit ennen kuin lähettävät laskun eli silloin olisi pakko postittaa ennen kun asiakas on maksanut työstä.

  Olis muuten hyvä jos ukko.fi perustaisi keskustelu palstan jossa kevytyrittäjät voisi vertailla kokemuksia ja jakaa vinkkejä tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Uffe! Kiitos hyvästä neuvosta. Ongelma on kuitenkin nykyään lähinnä siinä, että korvaukset maksetaan kuittien mukaan. Jos esimerkiksi ostan kympillä maaleja, tuskin käytän sitä kaikkea yhteen työhön. Kysymys sitten kuuluu, että laitanko kuitenkin yhden työn kuluiksi sen kympin kuitin?

   Postikuluistakaan en osaa sanoa. Kannattaa kysyä Ukkon asiakaspalvelusta, vastaavat kuulemma nopeasti ja ystävällisesti :)

   Tuo keskustelupalsta-idea on mielestäni todella hyvä.

   Poista
  2. Kun keskustelin ukon asiakaspalvelun kanssa ymmärsin että samaa kuittia voi käyttää usean asiakkaan laskutuksessa kunhan erittelee. Onhan se kuitenkin hankalaa ja jos ostaa pieniä määriä kerrallaan niin hinta on n kolminkertainen.

   Kysyin myös postikuluista, voin vaikka laittaa kommenttia tänne kun saan vastauksen!

   Poista
  3. Sain vastauksen "Postituskuluja emme voi huomioida, ne voit kuitenkin vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessa tulonhankkimisvähennyksinä."

   Eli postiennakko taitaa olla järkevin ratkaisu!

   Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!