lauantai 16. helmikuuta 2013

Värillä on väliä

Värien symboliikkaa

Värit ovat varmaankin eliökunnan vanhimpia symboleita. Kuten kaikki varmasti tiedämme, ötökät ja matelijat viestivät värillään myrkyllisyydestään, ja saalistajat osaavat kaiken lisäksi varoa niitä sen perusteella. Myrkyttömät lajit taas ovat aikojen saatossa "matkineet" myrkyllisten öttiäisten väritystä ja näin saaneet saalistajat varomaan myös niitä.

Myös ihmiselle värit ovat tärkeää symboliikkaa, osana niin arkista kuin syvällisempääkin ajattelua. Poliisisedälle on täysin turhaa selittää ettei tiennyt olevan kiellettyä ajaa päin punaisia ja (lähes) kaikki ymmärtävät olla popsimatta vihreää perunaa. Sama edellä mainittu poliisisetä myös pukeutuu poliisille ominaiseen symboliväriin, tummansiniseen.
Värit voivat symboloida myös tunteita. Tummat sävyt maalatussa maisemassa luovat uhkaavuutta, ja puhekielessä näet punaista suuttuessasi.
Värien synnyttämiä tunteita syvemmin pohtiessamme, suurin osa meistä saa mieleensä samat asiat - vaaleansininen rauhoittaa ja kirkkaankeltainen on tunnelmaltaan mitä iloisin.
Merkittävää onkin huomata että värien symbolit voivat muuttua aikojen saatossa. Luin esimerkiksi jostain että sairaaloiden valkoiset seinät ovat syystä valkoisia; valkoisen huoneen oli tutkittu tuottaneen ihmisissä rauhallisimman ja terveimmän olon. Nykyään sairaalan valkoiset seinät taas puistattavat monia ja tuovat mieleen nimenomaan sairauden ja sen vangitsevan luonteen. Tietysti myös kulttuurierot vaikuttavat värien symboleihin.

Mielenkiintoista on myös se, ettemme voi koskaan tietää kuinka joku toinen värit näkee. Havainnollistan tätä keksityllä esimerkillä, jonka luin filosofian oppikirjasta (Papineau, David: Filosofia, 2010): vastasyntyneistä kaksosista toiselle asetetaan silmiin linssit, jotka muuttavat ympäröivän maailman värit vastaväreiksi. Kumpikaan kaksosista ei ole tietoinen linsseistä. Silti he molemmat oppivat pysähtymään nähdessään punaisen valon (joka toiselle kaksoselle siis näkyy vihreänä) ja kulkemaan nähdessään vihreän valon (joka toiselle kaksosista näkyy punaisena). Toisin sanoen punainen väri vastaa toiselle kaksosista samaa kuin vihreä toiselle ja niin edelleen.

Värien symboliikkaa on sovellettu moneen. Joidenkin tulkintojen mukaan aurasi säteilee luonteesi väriä, liturgialla on omat symbolivärinsä, ja onhan väriterapiakin suhteellisen tutunkuuloinen sana useille.
Jos taas annat kukkia jollekulle, on pidettävä huoli siitä että tarkistat niiden värit ja määrä symboloivat.
Värillä siis tosiaan on enemmän väliä kuin äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Ei muuta kuin ylitulkitsemaan maalauksia, blogeja ja mitä vain värien perusteella! ;)Lopuksi vielä värien merkityksiä lyhyesti, ja linkkejä erilaisille sivustoille:


Värit yleensä:

Punainen: rohkeus, elinvoima, levottomuus, vihaisuus
Sininen: lempeys, välittävyys, rauhoittavuus, kärsivällisyys, murehtivaisuus
Vihreä: harmonia, tasapaino, toivo
Violetti: älykkyys, herkkyys, epäsovinnaisuus, suvaitsevaisuus
Keltainen: iloisuus, seikkailunhaluisuus, vapaus
Valkoinen: täydellisyys, puhtaus, viattomuus
Vaaleanpunainen: rakkaus, turva, huomionkipeys
Oranssi: hauskuus, huomionhakuisuus, uteliaisuus
Ruskea: konservatiivisuus, solidaarisuus, kiltteys, tahdittomuus
Harmaa: maltillisuus, rauhallisuus, tylsyys
Musta: sulkeutuneisuus, arvokkuus, kaipuu

Liturgiset värit:Valkoinen: ilo, kiitos, puhtaus, autuus

Punainen: veri, tuli, tunnustus
Violetti: katumus, odotus, parannus
Musta: murhe, suru, katoavaisuus
Vihreä: elämä, arki, iankaikkisuus, toivo

LinkkiLiturgiset värit (lisätietoa)
Kukkien värit:


Keltainen: ilo, rohkaisu, vilpittömyys
Lila/Violetti: uusiutuminen, voima, hienostuneisuus
Oranssi: hyväntuulisuus, lämpö, voima
Punainen: intohimo, rakkaus, romantiikka, elämänilo
Sininen: luotettavuus, voima, rauhoittava
Vaaleanpunainen: naisellisuus, hempeys ja romanttisuus
Valkoinen: puhtaus, rehellisyys, viattomuus, kuolema
Vihreä: iloisuus, luonnollisuus, uudistus, kasvu, elämä


Auran värit:

Linkki: Auran värit

2 kommenttia:

  1. mun aurani on ihan meijän luokan kesken todettu violetiksi :) me istuttiin rinkiin ja saatiin käsiimme paperit joissa oli jokaisen luokkalaisen nimi, ja sit meijän piti vain katsella luokkalaisiamme ja kirjoittaa ylös et mitä värejä ne säteilee - mä olin 90% violetti, 10% punainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siistiä, munkin kaverit aina sanoo et mulla on violetti aura :D En sit tiiä, otanta on pieni.

      Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!