sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Muna vai kana = merkitys vai toteutus

Eilen kävimme poikaystävän kanssa tapamme mukaan syvällisiä saunakeskusteluja. Aiheeksi tuli taide ja taiteen merkitys. Pohdin vähän samaa asiaa kuin "Taiteilija vai prostituoitu" -blogimerkinnässä, eli että millainen taide on oikeaa taidetta. Kysyin häneltä, että voiko tehdä ensin "sekavan" (eli muunlaisen kuin maiseman, muotokuvan tms.) taulun ja vasta myöhemmin lisätä siihen sen syvällisen merkityksen tai idean. Hän sanoi että tottakai voi, suurin osa taiteilijoista tekee niin, koska on paljon vaikeampaa keksiä ensin idea, tai idealleen toteuttamistapa. Kysyin että eikö se ole huijausta. Poikaystäväni mielestä ei. Minun mielestäni jollain tavalla kyllä, vaikkei kenenkään olisi sitä mahdollista saada myöhemmin selville.

Kysymys siis kuuluu: kumpi oli ensin, merkitys vai toteutus? Aloin pohtimaan tätä asiaa ja loppujenlopuksi päädyin siihen tulokseen, että aina kun olen oikeasti halunnut tehdä taulun jossa on ajatusta, idea muuttuu joko
1. sitä liikaa ajattelemalla itsestäänselvyydeksi niin että koko taulu täytyy jättää kesken tai
2. alkuperäiseen ideaan verrattuna aivan päälaelleen (ja tämän idean kerron julki).
Syyllistyn siis tähän "huijaukseen" myös itse. Taulun katsoja ei tätä tiedä, vaan hän itsekin löytää nimenomaan valmiista taulusta elementtejä ja merkityksiä jotka sopivat hänen elämäänsä ja ajattelumaailmaansa, pitipä hän niistä ajatuksista tai ei. Joten toisaalta katsojalle toteutus on aina ennen ideaa, mikseipä siis taiteilijallekin?


Pelkkää oranssia syvempää


Noh, illalla nukkumaan mentäessä jäin katsomaan ystäväni Kitin tekemää jättikokoista oranssia taulua, joka koristaa makuuhuoneemme seinää:

Kiti, 2010



Tajusin että pidän siitä mm. siksi ettei Kiti taulua antaessaan antanut mitään tiettyjä merkityksiä teokselleen, vaan voin iltaisin tuijotella ja pohtia itse erilaisten kuvioiden ideaa. Myönnän  kyllä etten aluksi nähnyt taulussa yhtään mitään, mutta myöhemmin päähän on tullut vaikka mitä ajatuksia.


1. Sadepilvi. Vesi valuu vasten ikkunaa,
2. Pilvimuurista välkähtää valo. Toivo. Kulta. Vedenpinnasta heijastuva valo.
3. Puu. Palava puu. Kuukautiset. Palava pensas. Sydän. Karakallion kirkon alttaritaulu "Kuningastie"
4. Lintu. Feeniks-lintu. Jeesus.
5. Tällä kohdalla tarkoitan tuon punaisen vanan ympärillä olevia pisaroita. Vesi vasten auton ikkunoita.
6. Käsi lasin takana. Tummat kohdat ovat sormenpäitä
7. Kokko

Mielenkiintoista on myös se, että mielialasta riippuen näen maalauksessa joko rauhallisen sateen auringon pilkistäessä pilvien lomasta tai sitten myrskyisän päivän tai tulipalon.

Kristilliset tulkinnat ovat tulleet mieleeni vasta nyt kun olen alkanut tutkimaan kristillistä taidetta ja opiskelemaan teologiaa. Tämä on mielestäni huvittava havainto, koska Kiti on sen verran ateistinen ihminen, etten oikein usko hänen tarkoittaneen maalauksellaan uskonasioita :D


Ilman merkityksiä


Aion tutkia tätä samaa omalla maalauksellani kunhan vain ehdin. Toteutan teoksen johon en ainakaan aluksi keksi minkäänlaita merkitystä ja tutkin millaisia asioita tulee mieleeni. Sen jälkeen aion kysyä tulkintoja myös teiltä lukijoilta. Parhaalle tulkitsijalle keksin jonkun palkinnonkin.


Sitä ennen kuitenkin: kiinnostaisi tietää mitä sinä näet Kitin työssä? Yhdenkin asian mainitseminen riittää.
Täsmennykseksi vielä: Kitin työn tulkinnasta ei ole luvassa palkintoa.

7 kommenttia:

  1. myrskyä, salamointia
    jotain valoa ja liikettä hieman sumean lasin takaa katsottuna

    VastaaPoista
  2. Poikaystävän mielestä 4 on selvä ruusu (se ei kuitenkaan jaksa kommentoida tänne)

    VastaaPoista
  3. Tässä demiläisten tulkintoja: Auringonlasku savannilla, verinen suihkuverho, lohikäärme, puu, tulimyrsky, ilta-aurinkoinen metsä

    VastaaPoista
  4. en osaa sanoa tästä mitään järkeviä tulkintoja, mutta aivan ihana! muutenki sun blogi tosi söpön persoonallinen :)

    aranciata-bu.blogspot.com

    VastaaPoista
  5. Mun mielestä taide on taidetta jos siitä nauttii niin ei mikään muu oo merkityksellistä! Mutta jos tahtoo alkaa miettii asiaa niin kai siinäkin taiteessa jota sinä kuvailit " Kysyin häneltä, että voiko tehdä ensin "sekavan" (eli muunlaisen kuin maiseman, muotokuvan tms.) taulun ja vasta myöhemmin lisätä siihen sen syvällisen merkityksen tai idean. "niin kais sellaisessakin on alitajuntainen tai mielentilasta johtuva "idea" ! Jos edes sain oikeaa kuvaa selityksestäsi! Tuo Kitin taulu on upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista!
      Tahtoisin hieman saada selvyyttä siihen, että keneltä kysyit tuon kysymyksen? : )

      Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!