keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Maalauksen hintaPaljonko maalaaminen maksaa? Mitä harrastelijataiteilija voi pyytää töistään? Hinnoittelu? Verot?
Maalaaminen ei ole loppupeleissä kovin kallis harrastus, koska monet tarvikkeet kestävät useamman vuoden:
 • Synteettiset siveltimeni ostin neljä vuotta sitten, enkä ole sen koommin tarvinnut uusia. Kaiken lisäksi ne löytyivät alennusmyynnistä, yhteishintaan seitsemän euroa.
 • Kokonaisen maalituubisarjan olen joutunut ostamaan kaksi kertaa elämässäni: ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten, toisen tänävuonna. Akryylimaalisarja maksaa Clas Ohlsonilla noin kahdeksan euroa.
 • Toiset värit kuluvat nopeammin kuin toiset (itselläni valkoinen ja musta), joten joudun täydentämään maalisarjaa uusilla tuubeilla noin neljän kuukauden välein. Näiden jättikokoisten täydennystuubien yhteishinnaksi tulee yleensä kymmenen euroa.
 • Uuden maalauspohjan puolestaan tarvitsen noin puolen vuoden välein, jolloin rahaa menee pohjan koosta riippuen 2-10 euroa.


Kuten edellisestä voi päätellä, maalaamisen hinta riippuu aikalailla maalaajasta. Maalaaminen välttämättä vie kauheasti rahaa, mutta aikaa sitäkin enemmän. Siksi kysymykseni onkin, kuinka paljon harrastelijataiteilija voi pyytää tekemistään töistä? 

Harrastelijataiteilija ja tuntipalkka
Yhden työn tekemiseen menee helposti puoli vuotta, etenkin jos sitä ei ole aikaa tehdä päivittäin. Kuukausipalkoille harrastelijataiteilijan on siis melko mahdotonta päästä. Tuntipalkastakaan minunlaiseni harrastelijataiteilijan on turha haaveilla: maalaan keskimäärin viisi tuntia per viikko, joten puolen vuoden työ olisi arvoltaan karkeasti arvoiden 1521 euroa! Melkoinen summahan tuo olisi pyydettäväksi.


Hinnoittelu
Tilaustöiden kohdalla päätös hinnasta on suhteellisen helppo, koska yleensä asiakas itse
ehdottaa jonkinlaista summaa. Olen veloittanut tavallisesti 50 euroa A4-kokoisesta maalauksesta, isommasta hieman enemmän ja pienemmästä vähemmän. Valmiiksi tehtyjen töiden kohdalla päätös on kuitenkin vaikeampi. Jos taulu on tehty alunperin vain huvin vuoksi, mutta joku siihen ihastunut asiakas haluaa ostaa sen suurella summalla, voi olla kiusallista ottaa rahaa vastaan.

Olen joskus miettinyt että omien töiden arvoa voisi testata helposti vaikkapa viemällä niitä kirpputorille myyntiin. Kirpputoripöytien hinnat ovat kuitenkin olleet esteenä tälle kokeilulle.

Ystävät, sukulaiset ja hyvänpäivän tuttavat

Ystäville ja sukulaisille annan tilatut työt yleensä ilmaisiksi tai maalauspohjan hinnalla, koska voin antaa tilatun maalauksen syntymäpäivä- tai joululahjaksi. Jos asiakas kuitenkin vaatii ottamaan rahaa vastaan niin tietysti otan sen.
Inhottavin tilanne mitä voi tapahtua, on seuraavanlainen: henkilö, jonka kanssa olen vaihtanut vain muutaman sanan koko elämäni aikana, tulee luokseni ja kertoo haluavansa tilata työn. Hän kuvailee vähintään A1-kokoista maalausta jossa yksityiskohtien ja henkilöiden määrä saa melkein huimaamaan. Mutta kun kysyn minkälaisen summan hän on ajatellut maksaa, saan vastaani hämmentyneen ilmeen ja kysymyksen: "Ai maksaako tää jotakin?"


Lakipykälät
Tietysti myös laki velvoittaa tarkkailemaan paljonko tienaa ja milloin veroa pitää ruveta maksamaan tuloistaan. Niinpä maalauksista saatava hinta on hyvä ilmoittaa veroilmoitukseen.

Harrastus on harrastus
Se, että joku tilaa työn, on tietysti itsetuntoa hivelevä juttu ja lisää motivaatiota itse maalaamisurakkaan tehden sen miellyttävämmäksi. Loppupäätelmänä on kuitenkin todettava, että harrastus on aina harrastus, eikä sen päätehtävänä ole saada tekijäänsä tienaamaan, vaan olla vapaa-ajan rentouttava asia. Rahasta on siis turha huolehtia liikaa.

2 kommenttia:

 1. Itse olen kauheasti aina stressannut sitä, että kuinka paljon uskallan veloittaa tilustyöstä, jonka asiakas käskee itse hinnoitella. Tähän asti olen tehnyt tilaustöitä melko vaatimattomin hinnoin, mutta toisaalta sellaiset ärsyttävät, jotka olettavat että teen töitä ilmaiseksi. Tällä postauksella oli hyvä pointti, kiitos : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Itselläni on myös se ongelma, että vaikka oltais asiakkaan kanssa sovittu 50 eurosta, maksun tullessa ajankohtaiseksi nolostun sen ottamisesta ja alan pohtia ääneen että onkohan tuo vähän turhan iso summa kun ei siitä nyt niin hienoa tullutkaan tms. :D

   Toisaalta, olen nähnyt kirpparilla myynnissä jotain ihan hirveitä lyijykynäpiirroksia pullo-asetelmista, joita kaupataan 25-50 eurolla... Niin että ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa.

   Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!