maanantai 13. elokuuta 2012

Maalaamisen aloittaminen

Kuvitellaanpa seuraava tilanne: olet kiinnostunut maalaamisesta harrastuksena, ja haluat aloittaa sen kenties somistaaksesi olohuoneesi seiniä, ilahduttaaksesi kavereitasi itsetehdyillä lahjoilla tai vaikkapa ihan vain saadaksesi rentouttavaa tekemistä. Et kuitenkaan tiedä mistä aloittaa? Ei huolta, minä tiedän! Poimi seuraavista vinkeistä mielestäsi tarpeelliset:

Heitä kirppikselle kaikenmoiset maalausoppaat
...joita olet ehtinyt hankkia. Rahastustahan ne pääosin ovat, ja pahimmassa tapauksessa tappavat maalaajan oman luovuuden. Ei ole tiettyä tekniikkaa piirtää ihmistä, eikä maalata maisemaa. Noh, antavathan ne hyviä mallikuvia, mutta parempia löytyy netistä.

1. Tarvikkeet

Maalituubit
Maalituubeja myydään niin yksittäin kuin monen tuubin sarjoissakin. Aluksi kannattaa tietysti hankkia sarja, mutta koska tietyt värit (itselläni musta ja valkoinen) kuluvat muita nopeammin, voidaan sarjaa aina välillä täydentää yksittäisillä tuubeilla. Mikäli haluat päästä halvalla, muista tarkistaa eri maalien litrahinta.
HUOM. Älä sekoita akryylivärejä, akvarellivärejä ja öljyvärejä keskenään, vaan pitäydy yhdessä lajissa. Myymälöissä akryyli- ja öljyvärimaalit ovat vierekkäin, joten kannattaa olla tarkkana.
Erot lyhyesti:
  • Akryylivärit ovat aluksi vesiliukoisia maaleja, jotka eivät kuitenkaan kerran kuivuttuaan enää liukene veteen. Akryylimaalin värit eivät ole yhtä kirkkaat kuin öljyvärimaalit, mutta jälki on peittävää. Akryylivärit kuivuvat hyvin nopeasti.
  • Öljyvärit ovat veteen liukeamattomia värejä. Niillä saa aikaan kirkkaimmat värit, mutta sisätiloissa maalatessa ilmanvaihdon on oltava hyvä, koska öljymaalin haju on vahva. Öljyvärit kuivuvat hitaasti.
  • Akvarellivärit ovat tuttuja useimmille, sillä ne ovat sama asia kuin vesivärit, joita lapsena käytettiin koulukuvaamataiteessa. Jälki on läpikuultavaa, ja maali liukenee veteen sekä ennen että jälkeen kuivumisensa.
Suomalainen kirjakauppa ja Clas Ohlson ovat maalaajan pelastus ellei paikkakunnalta löydy taiteilijan tarvikepuotia. Taidetarvikepuoteja on yritetty listata ja arvostella tänne. Itse olen testannut sekä halppis- että kallismaaleja, enkä huomaa mitään eroa niiden laaduissa.

Maalauspohja
...on puu- tai pahvikehyksen ympärille pingotettu pellavakangas. Se on halpa ja hyödyllinen tarvike akryylimaalaajalle. En suosittele maalaamaan teosta paperille, koska akryylivärit tarvitsevat jonkin verran vettä, ja paperi saattaa kurtistua. Pinkopohjalle maalaaminen on muutenkin mukavampaa, ja auttaa keskittymään itse maalaamiseen paremmin, sillä teos näyttää "oikealta taideteokselta" paljon aikaisemmassa vaiheessa kuin paperille maalattuna. Maalauspohja myös imee vettä paremmin kuin paperi. Pohjia on erikokoisia, ja niitä saa halvalla edellä mainituista kaupoista.

Siveltimet
Kuten varmaan arvasit, suosittelen synteettisiä siveltimiä maalaamiseen. Ne ovat jonkin verran kalliimpia kuin halppissiveltimet, mutta kestävät huomattavasti kauemmin, eikä niistä irtoile karvoja maalaukseen.

Kuppi vedelle
Jos et omista mitään sellaista mukia tai rasiaa, jonka olet valmis uhraamaan taiteelle, vanha suolakurkkupurkki, maitokahvilasi tai puolen litran limsapullon pohja on enemmän kuin hyvä vesikuppi. Varo leikkaamasta sormeesi mikäli aiot halkaista limsapullon!

Oikeaoppinen paletti
...ei ole pakollinen tavara. Palettia tarvitaan värien sekoittamiseen, ellei sitä halua tehdä maalauksen päällä. Käytän itse palettina mitä tahansa paperia tai vaikka soijamaitopurkista leikattua palaa. Olen huomannut että esim. Kela-postin mukana tulevat valituskuoret sopivat tähän mainiosti.

Maalauspaita
Koska akryyliväri ei irtoa vaatteista, suosittelen monet vaatteeni pilanneena hakemaan esimerkiksi kirpputorin Ota tästä -laatikosta ison paidan, jota käytät maalatessasi.

Fiksatiivi

Suihkuta valmiin maalauksen päälle fiksatiivia, joka kovettaa, ja täten suojaa maalauksen pinnan. Näin maali ei haalistu vuosien myötä esimerkiksi valon vaikutuksesta. Myös fiksatiivia saa edellä mainituista myymälöistä.


2. Maalauksen aloittaminen

Suorita rituaalit

Luulisin, että jokaisella taiteilijalla on rituaaleja ennen työn aloittamista, sillä ne auttavat siirtymään tiettyyn mielentilaan. Osa vain sulkee oven perässään saadakseen olla rauhassa, osa suorittaa kaiken maailman sadetanssit ja suolan heitot olan yli. Tässä muutamia omista rituaaleistani:
  • Sytytä kynttilä. Kynttilä on yllättävän tehokas luomaan kiireetöntä vaikutelmaa huoneeseen.
  • Hanki suklaata. Omnomnom (kuitenkin korkeintaan 200 g per viikko!)


  • Hyvää musiikkia. Maalaukseen sopiva musiikki luo tunnelmaa! Rauhallisen maiseman luominen vaatii tietenkin eri biisin kuin TSH:n taistelukohtauksen ikuistaminen.

Aloita ja lopeta
  • Maalaa aina ensin pohjaväri työhön, niin ettei valkoista kangasta/paperia jää näkyviin. Vaikkei aluksi tuntuisikaan siltä, on pohjaa vaikeaa maalata täysin peittoon osissa.
  • Älä kauhistu, vaikka työ näyttää ihan kauhealta. Itselläni ei ole ollut vielä yhtään työtä jonka kesken ollessa en olisi luovuttanut paria kertaa maalauksen aikana (ks. kuvat alla)



  • Akryyliväreillä maalatessa mahdolliset virheet on helppo peittää seuraavalla maalikerroksella. Maalaamisen ei siis tarvitse "nysväämistä" ja valmiiksi piirrettyjen lyijykynäjälkien värittämistä.
  • Yksityiskohtaista työtä (esim. muotokuvaa) tehdessäsi yritä saada maalijäljestä tasainen. Koska akryyliväri kuivuu nopeasti, se jättää siveltimestä helposti viiruja maalipintaan. Viirut voivat tietysti olla myös tehokeino, eli tämä vinkki toimii vain mikäli pinnan epätasaisuus ei ole haluttua.
  • Akryylimaali kuivuu nopeasti, joten älä ota paletille enempää väriä kuin kerralla tarvitset.
  • Älä pakota itseäsi maalaamaan. Pieni tuuppaus maalaamisen aloittamiseen voi joskus olla paikallaan, mutta jos siihen joutuu pakottamaan itsensä, saattaa maalaaminen ennen pitkään alkaa tuntumaan velvollisuudelta ja pilata rentouttavan harrastuksen. 
  • Kun lopetat maalaamisen, muista sulkea tuubit, pestä siveltimet ja pyyhkiä mahdolliset maaliroiskeet ympäriltäsi.


3. Muista olla...


...rohkea

Tämä oli neuvo jota vihasin kaikkein eniten kun lapsena opiskelin piirtämistä; ole rohkea, älä luonnostele ikuisesti, älä jämähdä samaan tyyliin. Piirtämisessä en uskaltanut neuvoa toteuttaa, mutta maalatessa olen noudattanut sitä ikään kuin itsestään. Ennen aloitin työt aina luonnostelemalla lyijykynällä k-a-u-a-n maalauspohjaa, ja nykyäänkin saatan joskus piirtää apupisteitä pidemmän aikaa, mutta usein käyn työn kimppuun raa-asti, ilman minkäänlaista suunnittelua.
Joskus kannattaa tehdä yksityiskohtaisia töitä, joskus taas koittaa miltä ns. sotkutyö näyttää sinun toteuttamanasi. Joskus kannattaa maalata mallista, joskus täysin omasta päästä.


...itsepäinen

Oma tyyli on tietysti tärkein, joten älä anna kenenkään hoputtaa sinua kokeilemaan uutta ellet koe sitä mieluisaksi. Kuuntele neuvoja, mutta toteuta niitä vain jos koet ne hyviksi. Vaikka teoksesi pupu vaikuttaa jonkun mielestä liian siniseltä, saattaa toinen kahdehtia upeaa värien käyttöäsi.

Nämä vinkit olisivat saattaneet pelastaneet minut ainakin osittain alussa tekemiltäni virheiltä, sillä kaapistani löytyy mm. kuivuneita, korkki auki unohtuneita maalituubeja, ja öljyvärejä, jotka olen ostanut luullen niitä akryyliväreiksi. Toivottavasti vinkit auttavat myös sinua! :)

38 kommenttia:

  1. Tänäänhän tuli jo pitkä teksti. Kuinkahan pitkiä tekstit ovat viikon päästä, jos kirjoitat yhden tekstin päivässä ja aina vain pidennät niitä. ;D
    Yksityiskohtaista tekstiä, josta näkyy kirjoittajan kokemus ja tietämys aiheestaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tahti varmaankin laskee 1-2 kertaan kuussa, kunhan alkuinnostuksissani kirjoittelen enemmän :)
      Mutta kiitos, kiva kun pidit!

      Poista
  2. (anonyymi kiti)

    Hyvin saatu tärkeimmät asiat esille, joita muuten joutuisi kirjasta prälämään tuntikaupaulla, lopulta löytämättä niitä. Helpomi lukea näin. :]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kun säkin pidit! :D Yksi kala saa Kiti-nimen ;)
      Omastakin mielestä tuossa oli aikalailla tärkeimmät asiat. Saa sanoa jos jotain tulee vielä mieleen tai on jostain eri mieltä.

      Poista
  3. tunnistin itseni täältä 8) -pinja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalauksesta vai tekstistä? ;)
      Yksi kaloista on nyt Pinja.

      Poista
  4. Kiitos, ajattelin aloittaa maalaamisen harrastuksena ja tästä sai mukavan pirteän ja selkeän ohjeistuksen :)!

    VastaaPoista
  5. heiii miksi fiksatiivia maalauksiin? oon aina kuvitellut että fiksatiivin tarkoitus on kiinnittää jauhemaiset värit kuten hiili tai pastelli paperiin, ainakin akryylimaalien sidosaineiden kuvittelisi riittävän sellaisenaan maalauksen kiinnittymiseen? öljy- ja akryylimaalauksille varmaan jokin lakka tai vernissa sopisi paremmin jos jotenkin pinnan haluaa käsitellä? pohdiskelen vain :D toki jos sekottaa vaikka pastelleja ja akryylejä samaan teokseen niin sitten fiksatiivi on ihan looginen lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Itse käytän fiksatiivia pintoihin siksi, että akryylimaalausten värit haalistuvat ilman jonkinlaista suojaa, ja lyijykynätöissä lyijy puolestaan leviää todella helposti ilman sitä. Nimenomaan fiksatiivia käytän myös siksi, että tulee halvemmaksi käyttää vain yhtä ainetta kaikkiin töihin, kuin ostaa jokaiselle kuvataidelajille omat päällystysmateriaalit :)

      Poista
  6. Kiitos näistä ihanista, selkeistä ja kannustavista neuvoistasi :) Mun työt ei oo koskaan päätyneet seinälle, koska oon luovuttanut helpolla, ehkäpä yrittänyt liikaa. Voi olla että erilaisten luovien kurssien myötä koko hommasta tuntui tulevan suorittamista. Myöhemmin lopetin maalaamisen, rakkaan harrastuksen, moneksi vuodeksi, mutta nyt aijon aloittaa uudestaan paremmilla tarvikkeilla ja tiedolla :) Musiikki, suklaa ja kynttilät on ehdottomat, ja ennen kaikkea se että keskittyy omaan työhönsä nauttien siitä!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Limppu rohkeista neuvoista... kysyisin vielä sinulta. Olen akryyliväreillä aloitellu, mutta ilman mitään etukeissuunnitelmaa
    maalauspohjalle. Annan siis tulla vain mitä maisemaa sitten tuleekin.Mitä olet mieltä tällaisesta revittelystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun neuvot kelpasivat :) Ei minulla "revittelyä" vastaan tietenkään mitään ole, jokainen tekee tyylillään! Nämä ohjeet ovat ihan vain omia toimintatapojani, eikä ole olemassakaan oikeaa tai väärää tapaa maalata.

      Poista
  8. Katselen juuri Bob Rossin streamia ja uneksin maalausharrastuksen aloittamisesta :) Kiitos tällä sivulla olevista hyvistä aloitusvinkeistä!! :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä aloittelijan oppaasta. Kysyisin vielä, että millä aineella pohjamaalaus tehdään ja mihin vettä tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Itse olen maalannut pohjan ihan vaan samoilla akryyliväreillä kuin varsinaisen työnkin. Pohjamaalauksella tarkoitan siis ihan vaan muotojen hahmottelua maalauspohjalle, eli sitä ensimmäistä maalikerrosta.

      Vettä tarvitaan maalin ohentamiseen. Mitä enemmän vettä sekoittaa maaliin, sitä hennompaa jälkeä saa. Akryylimaali myös kuivuu nopeasti paletille, ja maalia saa "vetreytettyä" veden avulla. Maali siis kestää kauemmin :)

      Poista
  10. Hei! Kiitos vastauksesta. Tarkoitin tuolla pohjamaalauksella sitä, kun olen kuullut että kangas pitäisi ensin maalata jollakin muulla aineella ja sitten vasta akryyleillä hahmotella ja maalata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen liian laiska pohjustamaan millään :D

      Minoa.fi:n sivuilta löytyi tällainen ohje: "Akryyliväri ei välttämättä edellytä pohjustusta kuten öljyväri, joten voit huoletta maalata vaikkapa pohjustamattomalle paperille. Kangas kuitenkin yleensä pohjustetaan koska sellaisenaan se olisi liian löysä maalattavaksi ja myöskin kovin imevä. Ja tietysti valkoinen pohja nostaa värit hehkuvina esiin. Akryylimaalauksen pohjustukseen sopii parhaiten akryylipohjainen Raamareiden tai Daler-Rowneyn gesso."

      Poista
  11. Hei, käytätkö yhä fiksatiivia akryylitöiden päällystykseen? Etsin vaihtoehtoja akryylimaalausten lakkaukseen, enkä löytänyt muualta tietoa fiksatiivin käytöstä. Itsellä olisi juuri sopivasti tuolla fiksatiivia, eikä olisi halua ostaa uusia lakkapulloja nurkkiin pyörimään. Tahtoisin kuulla tuoreen kantasi akryylimaalausten lakkaukseen. :)

    VastaaPoista
  12. Heippa. Tein eilen ekan tauluni ja pohjamaalasin tasaisesti mustalla akryylimaalilla, jonka ohensin matta mediumilla. Onko tämä pohjamaalaustapa ok? Alustana oli valmis valkoinen puuvillakankainen puukehysraami. Ne on ilmeisesti jotenkin jo valmiiksi pohjustettu, mutta sen yhden maalikerroksen tosiaan siihen mustalla vetäisin ennen kuin aloin töpötteleen ja maalaamaan muita värejä. Oli kyllä kivaa hommaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Pohjamaalaustapa on oikein ok, riippuu ihan ihmisestä miten sen tykkää tehdä :)

      Poista
  13. Kiitos neuvoista, olen aloittelemassa akvarellintekoa ja mietin mikä paperi olisi hyvää siihen? Olen piirrellyt muotokuvia ym. hiilellä ja lyijyllä ja nyt kiinnostaa vesivärit.
    Minulla on aika vanhaa fiksatiivia, voikohan sitä edes enää käyttää..Olen Arja Immonen facessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Akvarellipaperia myydään nykyään melkein joka paikassa. Sitä saa mm. Suomalaisesta kirjakaupasta, Clas Ohlsonilta ja askartelukaupoista :) Tykkään itse Canson-merkkisistä papereista.

      Kannattaa testata fiksatiivia aluksi vaikka suttupaperille tehtyyn lyijykynäjälkeen, niin selviää, onko se käyttökelpoista.

      Poista
  14. Jos teette luonnoksen kankaalle, suositan värikyniä. Ne eivät mahdollisesti tule ajan oloon esille, eivätkä suttaa niin paljon, kuin lyijykynä. Jos haluatte suojata lopullisen peiteväri-tai akryylimaalaustyön haalistumasta tai lialta, ostakaa vernissaa taitelijatarvikeliikkeestä. Nimenomaan akryyli-ja guassiväreille tarkoitettua, mattaa tai kiiltävää vernissaa. Värit syvenevät ja kestävät. Menestystä ja intoa toivottaa vanha kuvismaikka.

    VastaaPoista
  15. Kiitos vinkeistä �� Maija

    VastaaPoista
  16. Ostin Ohlssonilta valmiita pohjia mutta mielestäni ne ovat karkeampia kuin olin luullut. Jotta saan siveltimellä paremman jäljen- voinko viele laittaa gessoa kerran tai pari? Terveisin, Maija

    VastaaPoista
  17. Hei kiitos ihan kauheesti tästä, tää oli jotenkin tyhjentävä postaus ja selvitti monta asiaa samalla, iso kiitos.
    t. taiteilijanoob

    VastaaPoista
  18. Hei, olen vasta aloittanut akryyli maalauksen. Onko Claes Olssonin canvas ok? Mielestäni värit ei kiinnity helposti canvakseen ja tästä syystä olen hieman lannistunut. Haluaisin maalata mutta hermostun kun samaa kohtaa joutuu tekemään tuhat kertaa 😉
    YouTubesta olen katsonut videoita ja siellä näyttää monella maali kehittyvän tosi nätisti, ihan kuin vesivärit.
    Pliis help!
    Sofia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Itse aloitin Clas Ohlssonin maalauspohjilla, ovat mielestäni ihan ok. Lopetin sitten myöhemmin niiden käytön, kun en saanut vastausta siihen, mitä aineita niiden valmistukseen on käytetty :D

      Joka tapauksessa, väri imeytyy "puhtaaseen" kankaaseen todella hanakasti, minkä vuoksi vaikuttaa kuin se ei levittyisi kunnolla. Itse pidän ominaisuudesta, mutta tämä on tietysti makuasia. Mikäli toivot värin levittyvän sulavammin, suosittelen maalaamaan pohjan esimerkiksi valkoisella maalilla ennen varsinaisen työn aloittamista tai pohjustamaan kankaan esimerkiksi gessolla. Seuraavalla kerroksella väri ei enää imeydy niin paljon, joten maali levittyy paremmin edellisen kerroksen pinnalle. Toivottavasti tämä vinkki auttaa!

      Poista
  19. ..siis näyttää maali levittyvän ☺️
    Sofia

    VastaaPoista
  20. Kiitos avusta! Olen laittanut gessoakin. Ehkäpä vaan nyt harjoittelen ☺️

    VastaaPoista
  21. Voiko akryyleillä maalata kotona? Tulin juuri kuulleeksi että oma makuuhuone ei sovi maalaustilaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivatko kyseessä suihkutettavat maalit? Ne eivät sovellu sisätiloihin. Normaalit akryylimaalituubit eivät sen sijaan tuota ongelmaa.

      Poista
  22. Wtf... Tämä on hänen tyylinsä, ei kaikkien. Kynttilöitä ja suklaata? Kirjat roskiin... Kiesus. Ei voinut lukea kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tämä on nimenomaan minun tyylini. Kuten heti alussa lukee: "Poimi seuraavista vinkeistä MIELESTÄSI TARPEELLISET".

      Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!