perjantai 24. elokuuta 2012

Soijamaalit

Pieni tietopaketti soijamaaleista.

Soija se on ihmeellinen aine: siitä saa juustoa (tofua), rehua, maitoa, jauhoja, jogurtteja, kankaita, öljyä, kastikkeita ja biopolttoainetta sekä "lihankorvikkeita", kuten hiutaleita, rouheita, suikaleita, paloja, pyöryköitä ja fileitä. Kasvissyöjille soija on suosittu lihankorvike siksi, että se sisältää kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja, eli on hyvä proteiininlähde.
Eilen, kiertäessäni Joensuun keskustassa, törmäsin askarteluliikkeeseen nimeltään Kätevä-Käsi. Silmiini pistivät paitsi halvat maalaustavarat ja 50% alennuksessa olevat synteettiset siveltimet (!), myös soijamaalit, joita mainostettiin ympäristötietoiselle taiteilijalle; ne ovat myrkyttömiä, tuoksuttomia, vesiliukoisia ja täysin luonnolle turvallisia.

Kiinnostuin erityisesti soijamaalien rakenteesta, jota ei kuitenkaan purkin kyljessä selitetty. Suomenkielisiltä nettisivuiltakaan ei paljoa tietoa herunut, joten jouduin turvautumaan huonoon englantiini. Kävi ilmi, että soijamaaleissa sitovan aineen korvike on yksinkertaisesti soijaproteiini. Soijamaalin kerrotaan myös soveltuvan keramiikalle, puulle ja kivelle, joten kovin "vesivärimäisestä" ja hennosta väristä ei voi olla kysymys.

Ikävä kyllä soijamaalit ovat sen verran kalliita, ettei niillä maalata minun varoillani. Yksi puteli maksaa 4,90 euroa, eikä niitä ainakaan vielä myydä monen värin sarjoissa. Harmi, sillä olisi ollut todella mielenkiintoista kokeilla tämän kaltaisia ekomaaleja. Noh, taidan pitäytyä mustikassa. Jos joku lukijoista on kokeillut tai kokeilee tulevaisuudessa soijamaaleja, olisi mielenkiintoista saada pientä analyysia niiden rakenteesta, kirkkaudesta ja ihan vaan siitä miltä niillä tuntui maalata.

Ps. koska joku kuitenkin tulee pätemään että sademetsät tuhoutuvat soijan viljelyn, eli soijan käyttäjien toimesta, haluaisin vain kertoa että 80% soijasta menee tuotantoeläinten rehuksi. Toisin sanoen lihan käytön vähentäminen ja korvaaminen soijalla vähentää tuotantoeläinten määrää ja sitä kautta sademetsien tuhoutumista.

Lähteet:
http://www.donno.fi/ (Täältä voi tilata soijamaaleja, mikäli mitään askartelukauppaa ei ole lähellä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!