lauantai 24. lokakuuta 2015

Mallista piirtämistä ja pientä säröilyä

Olen muka pyrkinyt siihen, että kirjoittaessani blogiini kertoisin aina yhdestä teemasta per postaus, ja antaisin vinkkejä aiheeseen liittyen. Nykyään tämä on kuitenkin lipsunut aika selkeästi sellaiseksi "Limppu kertoo taidekuulumisistaan" -pälätykseksi. Toisaalta pälinä on ihan hyvästäkin, sillä olen huomannut olemaan todella huono vinkkien antamisessa. Nykyään taiteessa kehittymiseni etenee jotenkuten seuraavasti:
 1. Tajuan/kuulen hyvän vinkin.
 2. Päätän kokeilla, toimiiko vinkki.
 3. Mikäli vinkki toimii, omin tekniikan itselleni ja alan käyttää sitä. Tekniikasta tulee niin olennainen osa omaa tekemistäni, että pidän sitä itsestäänselvänä tapana toimia, enkä osaa neuvoa sitä eteenpäin.
 4. Mikäli vinkki ei toimi, unohdan koko homman.

Toisaalta tuo neuvominen saattaa olla melko hyödytöntä luovalla alalla. En tiedä teistä muista, mutta ainakin itselleni on tullut kaikilla kuvataidekursseilla sellainen olo, että haluan tehdä juuri päinvastoin kuin miten opettaja on minua neuvonut... jokin myöhäinen ja latistunut kapinavaihe siis pukkaa päälle (minusta tuntuu, että olen joskus aiemminkin selittänyt tästä).

Joka tapauksessa, tällä hetkellä päässäni on ainakin yksi hyvä tapa kehittää piirustustyyliä parempaan suuntaan. Kerron sen vielä kun muistan: olen ruvennut ottamaan huippuhyvien piirtäjien (esimerkiksi Monica Leen, Paul Caddenin, Nestor Canavarron, Linda Huberin ja Ileana Hunterin) tekemiä teoksia malleikseni, ja yrittänyt matkia heidän kädenjälkiään. Niitä piirroksia en tosin aio julkaista koskaan_ikinä missään, koska tuherrukseni näyttävät vähintäänkin kömpelöiltä alkuperäisten töiden rinnalla.

Sain vinkin matkia taiteilijoiden kädenjälkeä lukion kuvataideopettajalta jo noin kuusi vuotta sitten, mutta silloin into suunnitella omia töitä omalla tavallani oli niin suuri, etten ottanut sitä kuuleviin korviini. Piirustus-mallista piirtäminen on kuitenkin hyvä kikka kehittyä nopeammin, sillä siten saa oivalluksia uusista tavoista käyttää kynää ja korostaa erilaisia piirteitä tai muotoja. Itse olen esimerkiksi kova korostamaan piirteitä tummuudella, mutta taiteilijoiden töitä matkiessani älysin uudella tavalla, kuinka sen voi tehdä myös kynänjäljellä, tai sen tarkkuudella.

--

Sain melkein kirjoitettua postauksen vain yhdestä aiheesta, mutta nyt on sitten rikottava tuo kaunis tasainen pinta kertomalla ihan muutama säröllä muista kuulumisista. Tässä näet ne kuvina:

Suunnittelin uudet käyntikortit, joita koristaa tietysti viiksekäs Viltsu-hauva! Vanhoja käyntsäreitä on jäljellä vielä ihan miljoona kappaletta, mutta niiden tiedot eivät ole enää ajankohtaisia. Vanhoille käyntikorteille pitäisi keksiä jotain hyödyllistä käyttöä, mutten vielä tiedä mikä se olisi.
Sain Communio-nimiseltä yritykseltä tilauksen parannella heidän logoaan. Vasemmalla näet heidän alkuperäisen logonsa, ja oikealla minun siistimäni version siitä. Teologeille vinkiksi, että Communio myy edullisesti kirkollisia tarvikkeita.
Verkkokaupastani voi nyt ostaa toteuttamiani joulukortteja hintaan 3,99 €/kpl. Kortit ovat kooltaan 18,20 x 11,70 cm, ja ne on valmistettu kierrätetystä paperista. Tilatessasi saat kaupan päälle myös valkoisen kirjekuoren, kunhan muistat pyytää sitä erikseen.
Myös Vegaaniliiton nettisivuilta voit ostaa suunnittelemiani kortteja hintaan 1,50 €! Ne ovat tosin hieman pienempiä (10,5 × 14,8 cm) ja pelkistettyjä verrattuna verkkokauppani tuotteisiin. Pahoittelen huonoa kuvanlaatua - turvauduin kännykkäkameraan, kun olin liian laiska kaivamaan järkkäriä esiin.
Joululahjatilauksia on tullut ihan mukava määrä. Uskoisin, että tilausjonossa olisi vielä tilaa yhdelle A4-kokoiselle lyijykynäpiirrokselle. Jos siis haluat muistaa ystävääsi, tuttuasi tai puolisoasi persoonallisella lahjalla, nyt kannattaa tilata! Tilaaminen hoituu helpoiten täältä.

2 kommenttia:

 1. Lukaisin äsken 2012 kirjoitetun tekstin, ja oli tosi hyviä vinkkejä! Sitten huomasin näitä uudempiakin, jee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, hyvä kuulla :) Jotenkin on vaikeampaa antaa nykyään vinkkejä. Mutta onneksi niitä vanhoja voi tosiaan vielä lukea ja löytää!

   Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!