lauantai 6. lokakuuta 2012

Artistic Angst

"Taiteilijat ovat herkkiä", olemme elokuvista oppineet. Elokuvissa tämä tosin tarkoittaa yleensä sitä, että taiteilija, jolla tässä tarkoitan myös harrastelija-taiteilijaa, saa itkupotkuraivarin mitä pienemmistä asioista ja on taas seuraavassa hetkessä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Onko herkkä siis verrattavissa itsekkääseen marttyyriin?
Mistä tämä ennakkoluulo johtuu?


"Tuo on yksinkertaisesti RUMA."


Ehkä taiteilijoita pidetään herkkinä, koska he helposti loukkaantuvat saamastaan kritiikistä, etenkin ellei se ole rakentavaa tai edes kokeneemmalta taiteilijalta saatua. Ja ehkä tämä loukkaantuminen on jollain tavalla oikeutettua jos taiteilijan omasta mielestä upea, kuukausien työ, lytätään täysin. Onhan taiteessa paljon henkilökohtaisia asioita mukana.
Jos joku muistaa Parasta mitä voi tehdä sateella, on antaa sataa -sarjani, niin sen tekemiseen meni vain viikko. Ja silti tuntui pahalta nähdä huutokaupassa meklarin esittelevän kaikki sarjan työt väärin päin ja kuulla hänen väittävän että ne esittävät afrikkalaista maisemaa. Vähän pahalta tuntui myös löytää ne tänään seurakunnan myyjäisistä ainoana ilman minkäänlaista hintaa ja taaimmaisena myytävänä. Eivät ne mitään maailmaa mullistavia taideteoksia olleet, mutta pidin niistä kuitenkin.


"Tää muuten ON ruma!"


Suurta ihmetystä herättää taiteilija, joka kesken oman työnsä tekemisen päättää ettei siinä olekaan mitään ideaa, kauneutta tai edes tunnearvoa. Hän saattaa paiskata työn seinään ja katua sitä myöhemmin. Tietysti taiteilijalla saattaa olla vain huono päivä... tai hän on tuijottanut maalaustaan tai miettinyt työnsä sanomaa liikaa. Maalaus näyttää rumemmalta kuin se todellisuudessa on, tai sanoma alkaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä hänen omissa korvissaan. Aika patistaa taiteilija tauolle!


"Mää en tiedä onko tää ruma.."



Jotkut taiteilijat saattavat sortua käyttämään aineita tai vaikka vain valvomaan tai olemaan syömättä jotta heidän mielikuvituksensa toimisi paremmin. Näin käy etenkin kun taide on ammatti jota on pakko luoda "valkoisen paperin kammosta" eli taiteilijan blokista huolimatta. Silloin ei ole ihme jos taiteilija sekoilee tunnetasolla, ja kaikki alkaa mennä päin mönkää taiteessakin.


KETUTTAA


On myös monia, jotka pystyvät purkamaan tämän ahdistuksensa tai pahan mielensä itse taiteeseen. Ystäväni kertoi taidemaalarista, joka oli maalannut häntä kritisoineen papin helvettiin.
On hyvä taito osata siirtää paha olonsa taiteeseen. Itse en siihen pysty, koska koen tulevani vain vihaisemmaksi jos joudun ajatella vihani kohdetta myös maalatessani.
Tietysti vastaan tulevat myös kunnianloukkaus-jutut. Poliisin kanssa saa varmaan heti olla tekemisissä jos maalaa edes tunnistettavan kuvan jostakusta ilman hänen lupaansa.




Taiteilijat ovat herkkiä


Niin, ja ehkä taiteelliset ihmiset myös ovat oikeastikin hitusen herkempiä. On kai se todettu että luovuus vaatii tietynlaista ihmistä? Onhan luovuus yhdistetty välillä jopa hulluuteen ; )

2 kommenttia:

  1. Anonyymi kiti

    Mielestäni meklari teki kyllä nyt hallaa sun töillesi. Hänen olisi pitänyt pitää työsi oikein päin, eikä alkaa sepittämään puuta heinää, se vain aiheuttaa katsojille sekavuutta. "Tuossa ilmiselvästi sataa, mitä, afrikka?"
    Ja kirkontyöntekijät olisivat pitänneet laittaa edes jonkinlaista hintaa töillesi. Niihin on mennyt kuitenkin aikaa ja rahaa, eivät he voi päättää ettei ne ole minkään hintaisia. Nyrkit pystyyn!
    Kritiikin pitää aina olla asiallista. Kukaan ei voi mielestäni tulla sanomaan että se on paska, selittäen että se on vain paska. Miten taiteilija voi edetä urallaan, jos kritiikki on epäselvää. Ja kritiikki pohjautuu kriitikon makuasiaan. Toiset eivät tykkää, kun toiset tykkää. Kritiikkiä ei kannata ottaa liian henkilökohtaiseksi. Se saattaa ketuttaa aluksi, mutta kyllä se siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai, ja rakentava kritiikki pitää AINA ottaa positiivisin mielin vastaan; sehän tarkoittaa vain että joku on oikeasti miettinyt töitäsi ja antanut niille aikaa : )

      Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!