keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Itsetehty lahja - iljetys vai ilostus?
Kuten olet saattanut huomata, taiteita harrastavat tykkäävät usein antaa omia töitään lahjoiksi, tai ainakin
tehdä kortin käsin. Eikä tuo ihme; lapsesta asti meille on sanottu, että itsetehty lahja on paljon arvokkaampi kuin kaupasta ostettu. On kuitenkin pieniä asioita joita on otettava huomioon niin lahjan antajan kuin saajankin toimesta.


Lahjateoksen tai kortin antajalle:


- Jos teet lahjan yllätyksenä, tee siitä pieni. Lahjan saaja ei välttämättä halua työtäsi näytille, jolloin taulun voi halutessaan piilottaa vaatekomeroon (korkeintaan A4 on mielestäni hyvä koko)

- Edellinen ei toimi jos lahjan saaja on vihjannut jo kauan aikaa isosta maalauksesta jonka haluaisi sinun tekevän

- Älä loukkaannu ellei lahjan saaja halua säilyttää työtäsi näytillä. Hän varmasti arvostaa ponnistelujasi, mutta voi olla ettei taulu sovi sisustukseen, tai sitten hän ei yksinkertaisesti pidä siitä. Makunsa kullakin.

- Älä näe liikaa vaivaa yllätykselliseen lahjatyöhön, edellä mainitusta syystä. Mikäli inspiraatio kuitenkin valtaa ja lahjaa on ihana työstää isosti, niin mikäs siinä.

- Näe kuitenkin sen verran vaivaa että lahjan tai kortin tekemiseen menee kauemmin kuin sen hakemiseen lähikaupasta (tarkoitan siis lähikaupalla korkeintaan kilometrin päässä olevaa kauppaa). Jos vain hutaiset jokaiseen korttiin hymynaaman ja kirjoitat taakse "hyvää joulua", saa kortista pikemminkin vaikutelman ettet vaivautunut tuhlaamaan edes euroa saajan muistamiseksi

- Jos tunnet henkilön hyvin, kirjoita korttiin myös jotain henkilökohtaista. Pelkkä jouluntoivotus voi olla aika tylsä vaihtoehto.


HUOMIOI myös etteivät nämä vinkit toimi aina. Olen itse saanut täysin yllättäen ja pyytämättä kaverilta suuren ja ihanan maalauksen, joka nyt koristaa asuntomme seinää. Lahjan saaja on kuitenkin tunnettava aika hyvin.Lahjan tai kortin saajalle:

- Kiitä. Aina. (jos saamasi työ on todella hieno, ja hoet vain että "vähänkö hieno!! Just tällasen mä halusin!", se lasketaan kiitokseksi)

- Vaikket pitäisi itse työstä, arvosta sitä kuinka paljon vaivaa tekijä näki sinun eteesi

- Mikäli itse pyydät maalausta lahjaksi, kuvaile mahdollisimman tarkasti mitä siihen haluat, piirtäen vaikka pienen luonnoksen. Jos annat taiteilijalle täysin vapaat kädet, hän myös saa tehdä mitä haluaa.

- Jos itse pyysit maalausta lahjaksi (etenkin jos pyysit viimetinkaan), huomioi että lahjasi todennäköisesti myöhästyy paljon

- Vaikka henkilö olisikin taiteellinen ihminen, se ei tarkoita että hän osaisi tehdä kortteja. Itse olen maailman huonoin kortinväsääjä vaikka todella yritän


Oivalluksia

- Koska ei ole mitenkään mahdollista tehdä jokaiselle tutulle omaa maalausta esimerkiksi jouluksi (tai syntymäpäiviksikään), voi esimerkiksi omien korttien teettämisessä olla itua. Itse teetin perheelle ja ystäville syksyntoivotus-kortit, ja he tuntuivat pitävän siitä

-Vaikka harrastaisitkin taiteita, on täysin oikeutettua antaa myös kaupasta ostettu kortti, esimerkiksi ajan- tai innostuksen puutteessa. Niinhän suurin osa muistakin tekee.

- Vaikka tässä blogimerkinnässä varoitellaankin paljon siitä ettei lahjan saaja pitäisi työstä, on se kuitenkin aika harvinaista

6 kommenttia:

 1. oi, olis ihana saada itsetehty kortti. Yleensä kaikki ostaa vaan kaupasta..... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetehdyt kortit on aivan ihania : ) Poikaystävä antoi seurustelun alkuaikoina niitä paljon <3 Kaveritkin antaa silloin tällöin ^^

   Poista
 2. Hieno ajatuksia herättävä kirjoitus!

  Liiallisesta vaivannäöstä kävi mielessä että onkohan sellainen konsepti olemassa kun tekee jotain tekemisen ilosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai on! : ) Siksihän kirjoitinkin: "Mikäli inspiraatio kuitenkin valtaa ja lahjaa on ihana työstää isosti, niin mikäs siinä."

   Liialla vaivalla tarkoitin lähinnä sitä, että jos aloitat täytenä yllätyksenä tekemään vaikkapa äidistäsi yksityiskohtaista muotokuvaa, niin kuukausien työstämisen jälkeen tekemisen iloa ei enää ole välttämättä kovin paljon jäljellä. Ja jos äiti ei sitten arvostakaan muotokuvaa...

   Poista
  2. Vastaavassa tilanteessa saaja saattaisi kokea että olen nähnyt liian paljon vaivaa mutta itse en, tämä taas että saaja saattaa kokea jonkinlaista mielipaha koska ajattelee että näin liian paljon vaivaa voisi taas vaikuttaa minuunkin. Jokainen varmaan kokee näitä asioita hieman eri tavalla.

   Poista

Asiallista kielenkäyttöä sitten : )

Kiitos kommentista, tulen iloiseksi siitä!